Bloc de Moisès Rial referenciat de LLIBERTATS. Hemeroteca any 2005. Per posar en contacte: llibertats@gmail.com

28 de desembre 2005

La nova llei i cartells sense fum. 2006: sense fum...i sense estatut?

Ja és en marxa la nova llei sense fum:
http://www.msc.es/
I es pot descarregar els cartells sense fum per a bas i restaurants a:
www.gencat.net/salut

2006: Sense fum... i sense estatut?

Sens dubte, si aquest 2006 marcarà un abans en la quotidianeitat, és l´aplicació de la darrera llei de limitació d´espais sense fum de tabac. Ja és vigent també la llei de limitació de la publicitat sobre tabac, salvades mínimes excepcions. Comença definitivament el desterrament de tenir que compartir el fum de forma no voluntària el lloc públics. I em dades del departament de salut, estem parlant d´una veritable epidèmia silenciosa: 1 de cada 5 morts a Catalunya, són per efectes del tabac (7484 morts any 1998), provoca 400.000 visites mèdiques, 50.000 ingressos hospitalaris.
Dels 7484 morts, 2484 per malalties cardiovasculars, 1729 per malalties respiratòries, 3307 morts per tumors malignes( de pulmó, esòfag, bufeta urinària, cavitat oral...). Per tant, el tabac és la principal causa de mortalitat i malaltia, que és evitable i amb aquesta llei afronta.
En quan a l´estat, ja n li surt a compte, perquè recapta 450 milions pels impostos del tabac, però li genera unes despeses de 550 milions d´euros.
Per tant, és indispensable que hi hagi en espais compartits espais lliures sense fum, i això pot possibilitar una futura llei catalana del tabac, que ampliï i generalitzi la limitació també als locals de menys de 100 metres o de més amb espais específics.
Per a molts era una notícia esperada i necessària, i crec que no únicament pels no fumadors. Suposarà un trasbals pels fumadors, que tenen l´oportunitat definitiva de deixar-ho, i el millor exemple és el mèrit dels exfumadors , que cada cop n’hi ha més, i amb la nova llei, els fumadors cada cop esdevindran menys, i la qualitat de vida millorarà, i això ho vaig poder comprovar en visita fa uns mesos a l´alguer, que administrativament pertany a Itàlia, on hi ha una llei encara més dura, i els fumadors enganxats es veuen abocats a sortir al carrer o compartir-lo en terrasses. I als bars, restaurants es saboreja els aliments i consumicions es saboregen com mai. És la millor inversió en salut, també a la feina.
Ara, el que les darreres informacions sobre “la salut” de l´estatut són dolentes, amb les esmenes del PP que elimina o retalla 2/3 del projecte d´estatut, i les esmenes del PSOE que ni tan sols ens reconeix com el que som , una nació, i de recaptar tots els impostos, res de res.
O les coses canvien molt i zapatero compleix la paraula de respectar l´estatut aprovat pel 90% del Parlament, o definitivament, la desafecció a Catalunya, farà que 1,5 milions de votants que va tenir el PSOE , ja se’n pugui oblidar, a més del suport que té a Madrid per part d´ERC. I aquest escenari, malauradament és el que li convé i incentiva als talibans del PP, i el seu entorn mediàtic i a internet incentiven el boicot a productes catalans. El temps dirà, però ara, Espanya, té la darrera oportunitat de respectar-nos com el que som jugant amb les seves regles de joc. Si ni així ens acceptem com el que som i volem, només ens resta la via de l´autodeterminació.

4 comentaris:

Anonymous Anònim ha dit...

Hello~Nice to meet you~..................................................

11 de maig de 2010, a les 20:23

 
Anonymous Anònim ha dit...

我來給你支持鼓勵~祝你事事如意~~..................................................................

10 de juliol de 2010, a les 10:14

 
Anonymous Anònim ha dit...

哇~酷哦~推你一把~正文(・(ェ)・)......................................................

19 de juliol de 2010, a les 19:44

 
Blogger lovesports ha dit...

Hi, I enjoy reading your site! Is it okay to contact your through your email? Please email me back.

Thanks!

Cailyn
cailynxxx gmail.com

1 d’octubre de 2014, a les 18:43

 

Publica un comentari a l'entrada

Subscriure's a Comentaris del missatge [Atom]

<< Inici